Gwiazdka Serc – rozdano pieniądze potrzebującym

Blisko 30 tys. zł uzbierano podczas XVI Koncertu Charytatywnego Gwiazdka Serc. Pieniądze z biletów-cegiełek oraz aukcji charytatywnej w portalu Facebook trafiły do dzieci i młodzieży z powiatu raciborskiego. Rozdysponowanie środków potrzebującym odbyło się 28 marca w Hotelu Racibor.

Raciborska Izba Gospodarcza, która od 16 lat organizuje Gwiazdkę Serc uzbierała już łącznie pół miliona zł. Pieniądze rok rocznie trafiają do najbardziej potrzebujących osób z Raciborszczyzny. – Podczas każdego koncertu udaje nam się uzbierać podobną sumę pieniędzy. Staramy się je rozdysponować najlepiej jak możemy. Jednak z biegiem lat, próśb o pomoc mamy coraz więcej i chcielibyśmy każdego sprawiedliwie obdarować, dlatego serdecznie dziękujemy ludziom dobrej woli, którzy nas wspierają, pomagają, a przede wszystkim kupują bilety-cegiełki. Dzięki waszemu zaangażowaniu nasze działania mają sens i wywołują uśmiech na twarzach dzieci i ich rodzin. Dziękuję! – podkreśla Konrad Migocki, wiceprezes Zarządu Raciborskiej Izby Gospodarczej.

W tym roku oprócz sprzedaży biletów, RIG zorganizował aukcję charytatywną. Zebrany dochód to ponad 30 tys. zł. Z tej puli wsparcie otrzymało m.in. Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych i Ich Otoczenia ,,SPEKTRUM” na doposażenie kolejnych sal terapeutycznych.

Dzięki Gwiazdce Serc uda się także opłacić podopiecznym z Zespołu Szkół Specjalnych obóz sportowo – kondycyjny oraz kolonie. Zabezpieczono również środki, z których opłacona zostanie rehabilitacja 15 dzieci z powiatu raciborskiego.

Ponadto sfinansowane zostaną ciepłe posiłki dla najuboższych uczniów z raciborskich szkół podstawowych. Natomiast najzdolniejsza młodzież Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 i 2 otrzyma stypendia naukowe.

Warto przypomnieć, że Koncert Charytatywny Gwiazdka Serc to nietypowe widowisko, bo w rolę aktorów wcielają się przedstawiciele raciborskiego świata biznesu, kultury, czy polityki prezentując swoje różnorakie talenty m. in. muzyczne, taneczne, aktorskie, czy kabaretowe. Wszyscy robią to w ramach wolontariatu. Za każdym razem dopisuje publiczność, która gromkimi brawami nagradza występujących na scenie. I to właśnie cały dochód ze sprzedaży biletów-cegiełek, jak i dobrowolnych datków w całości przeznaczany jest na cel charytatywny. Szlachetna idea odbywa się zawsze przed świętami Bożego Narodzenia.

SPONSORZY XVI GWIAZDKI SERC:
– RAFAKO S.A.
– ING Bank Śląski S.A. oddział w Raciborzu
– Bank Spółdzielczy w Raciborzu
– EKO-OKNA S.A.
– Starostwo Powiatowe w Raciborzu
– Miasto Racibórz
– Armex Automatyka sp. z o.o.
– Racibórz Firany J. K. Migoccy
– Przedsiębiorstwo Projektowo-Wdrożeniowe Koltech
– Nadleśnictwo Rudy Raciborskie
– Przedsiębiorstwo Rolno-Przemysłowe Agromax Sp. z o.o.
– Spółdzielnia Meblarska Rameta
– Admar Sp. J. Izabela Hampel Piotr Hampel
– Pracownia Reklam Retex S.C. Andrzej Jedz & Jan Machnik
– Nexans Power Accessories Poland sp. z o.o.
– Izoserwis Cezariusz Magott
– Przedsiębiorstwo Majnusz
– Spółdzielnia Pracy Krawieckiej ,,JEDNOŚĆ”
– Hotel Racibor