Rozdanie Filarów Ziemi Raciborskiej podczas srebrnego jubileuszu RIG

Dzisiaj, o godz. 18.00 w Domu Strzeleckim RAFAKO, przy ul. Łąkowej 33 odbędzie się uroczysta gala z okazji srebrnego jubileuszu Raciborskiej Izby Gospodarczej. Podczas akademii wręczone zostaną statuetki „Filary Ziemi Raciborskiej”.

Niezmiennie od 7 lat Raciborska Izba Gospodarcza wspólnie z prezydentem Miasta Racibórz i starostą Powiatu Raciborskiego organizuje uroczystość, na której rozdawane są „Filary Ziemi Raciborskiej”. Przedsięwzięcie ma na celu uhonorowanie statuetkami osiągnięć przedsiębiorstw, instytucji oraz osób fizycznych zasłużonych dla szeroko rozumianego społecznego i gospodarczego rozwoju Raciborza i Powiatu Raciborskiego. Od 3 lat gala jest imprezą międzynarodową, a dodatkowy patronat nad nią objęła Okresni Hospodarska Komora Opava.

W tym roku rozdanie statuetek połączone będzie z obchodami 25- lecia Raciborskiej Izby Gospodarczej. Podczas uroczystej akademii w pałacyku RAFAKO zaproszeni goście będą mogli poznać zarys historyczny stowarzyszenia, naświetlone zostaną im ważne wydarzenia oraz przedstawione osoby, które szczególnie przyczyniły się do jego rozwoju. Nakreślona zostanie również aktualna działalność RIG, której jednym z elementów jest współpraca z czeskimi partnerami.