Zgłoś firmę do nagrody „Filar Ziemi Raciborskiej”

Członkowie Raciborskiej Izby Gospodarczej wspólnie z Prezydentem Miasta Racibórz i Starostą Raciborskim planują zorganizować III Międzynarodową Galę „Filar Ziemi Raciborskiej”. Uroczystość przyznania statuetek odbędzie się dopiero w czerwcu, ale już teraz należy zgłaszać firmy, które w szczególny sposób wyróżniły się w 2014 r.

Konkurs „Filar Ziemi Raciborskiej” organizowany jest po raz siódmy. Od czwartej edycji przybrał on charakter międzynarodowy. Przyznanie statuetek ma na celu uhonorowanie wybitnych osiągnięć przedsiębiorstw, instytucji oraz osób fizycznych zasłużonych dla szeroko rozumianego społecznego i gospodarczego rozwoju Raciborza i Powiatu Raciborskiego.
Nagroda przyznawana jest w siedmiu kategoriach: duże firmy (powyżej 250 pracowników), średnie firmy (od 50 do 249 pracowników), małe firmy (od 10 do 49 pracowników), mikro firmy (od 1 do 9 pracowników), rzemiosło, społeczna oraz za współpracę transgraniczną dla podmiotu z Czech.

Nagroda wręczana jest w formie statuetki, która przedstawia filar - jako słowo pochodzące od łacińskiego „pilar” symbolizujące ostoję, podporę, w tym przypadku naszej raciborskiej gospodarki i życia społecznego. Oprócz filaru, jako elementu przewodniego, na statuetce znajduje się gałązka liścia laurowego - według wierzeń starożytnych Greków boskiego drzewka Apollina jako symbolu zwycięstwa w równej walce. Elementem regionalnym statuetki jest raciborska renesansowa Baszta Miejska, która stanowi również część składową loga Miasta Racibórz.

Laureaci nagrody uprawnieni są do posługiwania się jej wizerunkiem podczas imprez targowych i wystawienniczych, różnych akcji promocyjnych, na papierze firmowym, folderach, katalogach i innych formach materiałów marketingowych.
Szczegółowe informacje na temat „Filaru Ziemi Raciborskiej” dostępne są na stronie www.rig-raciborz.pl w zakładce „Programy”, tam również znajduje się regulamin dotyczący zasad zgłaszania firm w poszczególnych kategoriach.

Termin zgłaszania kandydatów upływa z dniem 15.04.2015 r. (tj. środa). Informacje należy składać w sekretariacie Kapituły Raciborskiej Izby Gospodarczej przy ul. Stefana Batorego 7 (I piętro). Wręczenie nagród planowane jest na czerwiec bieżącego roku. Gala połączona będzie z obchodami 25-lecia istnienia Raciborskiej Izby Gospodarczej.

Raciborska Izba Gospodarcza
Raciborska Izba Gospodarcza jest organizacją zrzeszającą przedsiębiorstwa i osoby prowadzące działalność gospodarczą, która powstała 03.09.1990 r. RIG wspiera wszelkie inicjatywy służące rozwojowi gospodarczemu, tworzy warunki współpracy w kraju i za granicą.
Izba reprezentuje jednostki gospodarcze wobec władz samorządowych, urzędów i instytucji.

Kontakt:

Raciborska Izba Gospodarcza